Què aporta el posicionament estratègic a la comunicació?

Fa anys que estem immersos en un entorn global d’excés d’oferta i híper competència. Hi ha una quantitat ingent de productes, serveis off i online  i els “clients” són un bé escàs, motiu pel qual competim en un entorn complex. La “guerra” desfermada per conquerir i mantenir quotes de participació en un mercat local i global és cada cop més dura. També per atraure inversors.

Per això, més enllà d’oferir un bon “producte” (físic o intangible) o oportunitats d’inversió, definir una Estratègia Competitiva realment eficaç és la clau i no només per tenir èxit a l’inici d’una nova activitat, sinó per sobreviure a un entorn d’alt risc en què ningú és imprescindible.

Per ser competitius el més important és basar-se en tres elements:

  • Sentit comú
  • Ser simple
  • Ser diferent

I alhora cal explicar-ho bé i saber transmetre la proposta de valor de manera clara i simple perquè tots els clients potencials ho entenguin i et triïn. Una de les claus és aconseguir engagement a través dels missatges perquè creïn vincle i connexió amb els clients i la resta d’stakeholders.

Avui dia, ja no és tant important preguntar-se en què som millors, sinó en què podem ser diferents en la ment dels nostres clients i en com se’ns percep en el mercat.

Tant rellevant és oferir el millor producte com també, convèncer que som la millor opció per cobrir les seves necessitats, Il·lusions o propòsits. Per aquest motiu, és indispensable partir d’un treball previ de posicionament estratègic d’empresa o institució per tal d’articular i desenvolupar una comunicació corporativa que ens permeti un raonar estratègicament el perquè de la diferenciació i ajudar així, a crear una imatge i reputació úniques.

Les marques han de ser competitives i gaudir d’ una imatge que aporti un valor únic i significatiu al mercat. En cas contrari, serem percebuts com una entitat més i mai serem la primera opció en un procés de compra de productes o serveis. El que aconsegueix un bon posicionament estratègic és situar la marca en una posició d’avantatge competitiu dintre del sector corresponent.  

I com s’arriba a tancar un estudi de  posicionament estratègic?

Vivim, treballem i interactuem en tots els plans de la nostra vida personal i professional en una societat sobre comunicada, saturada d’impactes, molt exigent i terriblement selectiva i competitiva. En aquest context, els clients han esdevingut un bé escàs, i les empreses busquen oportunitats de negoci allà on sigui. Per això, les empreses han de disposar d’una proposta de valor clara que parteixi d’un profund coneixement del mercat (en el sentit més ampli) i treballar una estratègia de negoci alineada a un posicionament actualitzat que respongui a la contínua evolució dels mercats. La coherència entre allò que fem, el que diem i els nostres comportaments és el mantra de ‘Pampliega &Associats’.

Es tracta d’un procés de recerca i estudi per arribar a trobar“aquella idea única” que ens permet ser diferents i preferents en la ment dels clients, donant-nos així un avantatge sobre els competidors.

Segons l’expert en posicionament estratègic, Raúl Peralba el posicionament estratègic té 6 principis:

PRINCIPIS DEL POSICONAMENT ESTRATÈGIC
És millor ser “el primer” que no pas ser “el millor”.
Quan no es pot ser el primer, sempre es té l’opció de crear una nova categoria.
La competència no és entre productes, és entre les percepcions.
Per competir en un mercat cal analitzar la competència i quin lloc ocupa en la percepció del client.
Cal apropiar-se d’un atribut que ens diferenciï
La diferenciació ha d’anar dirigida al target de l’empresa i/o entitat, és a dir, a aquells stakeholders que tenen poder de decisió, tot i que impactarem en tota la resta
Font: Positioning Pioneers

Però quin rol té la comunicació en el marc del posicionament estratègic?

Segons Pampliega&Associats el posicionament estratègic de l’empresa o entitat, és un pas previ per poder definir quina és la millor estratègia de comunicació. Cal tenir molt clar en què es diferencia l’empresa o entitat en la ment dels clients, per poder realitzar una comunicació efectiva que aporti els resultats esperats i que en general, respongui als objectius corporatius de l’empresa.

En paraules d’Elena Pampliega, Sòcia-Directora de Pampliega&Associatsel posicionament estratègic és una eina més per fer més eficaç la comunicació. A P&A sempre treballem amb aquesta metodologia, fent així que els projectes esdevinguin únics i competitius. Conèixer l’essència de l’activitat, el propòsit, la competència, el sector, així com, els clients actuals i potencials és crític per desenvolupar la comunicació estratègica”.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *