La comunicació instrument clau per integrar els ODS en els organismes i empreses

Des del 2015, any en que les Nacions Unides van adoptar l’Agenda 2030 pel Desenvolupament Sostenible, el món s’ha vist immers en un canvi de paradigma amb l’objectiu de satisfer les necessitats presents sense comprometre la capacitat de les futures generacions.

L’Agenda 2030 és un pla d’acció que consta de 17 objectius de desenvolupament sostenibles (en endavant ODS) i 169 fites concretes. Totes elles amb la finalitat de garantir l’equilibri entre el creixement econòmic, la cura del medi ambient i el benestar social, a més d’enfortir la pau mundial i promoure la justícia.

Tot i que l’Agenda 2030 marca un calendari de 15 anys per aconseguir complir els ODS, i en aquest sentit encara queden 10 anys per arribar-hi, la situació actual del Desenvolupament Sostenible està en hores baixes. Sense deixar de banda l’emergència climàtica, tal i com diu l’informe dels ODS del 2020 “la pandèmia de la COVID-19 ha desencadenat una crisi sense precedents que obstaculitza el progrés dels ODS, afectant sobretot a les persones més pobres i vulnerables del món”.

En aquest article volem posar de manifest la gran importància de la comunicació per assolir els ODS. Sobretot en aquests moments de crisi, on encara esdevé més important la participació de la ciutadania, de les empreses i institucions en la consecució del Desenvolupament Sostenible.

La comunicació és un pilar estratègic per difondre i ajudar a assolir els ODS. Després de 6 anys d’adopció de l’Agenda 2030 el contingut dels ODS està en fase d’acompliment, i només si hi ha una bona comunicació lligada a una gestió de millora contínua es podrà generar aquest canvi de consciència amb noves mires que els impulsin a mitjà i a llarg termini.

Des de la perspectiva corporativa o institucional la implantació i comunicació dels ODS aporten una nova pauta per treballar de manera transversal per la sostenibilitat. Es creen així noves dinàmiques de treball , que aporten una visió alineada amb els objectius globals de canvi de paradigma, el qual més que una opció és una necessitat.

La comunicació contribueix a dissenyar el procés d’implantació d’una estratègia de sostenibilitat. Quan una empresa o institució es compromet a treballar pel desenvolupament sostenible, el primer que ha de fer és una diagnosi de quina és la seva situació, per saber així quins són els ODS que encaixen dins de l’organització i què pot fer per millorar-los. Una vegada fet aquest pas, cal planificar un pla d’accions coherent per així poder integrar la gestió d’aquests ODS, a més de fer-ne l’avaluació i fer partícips els nostres públics de les accions realitzades, a través del reporting, eina clau de la comunicació.

D’aquesta manera, es poden assolir nous escenaris on la sostenibilitat és present com a eix estratègic de la organització. Es creen així, noves relacions beneficioses amb els clients, que cada vegada són més conscients d’aquest canvi, i que es materialitzen amb noves línies de negoci, nous productes, noves relacions amb els proveïdors, entre d’altres.

Fer el pas per a ser més sostenibles és el camí necessari i únic per a totes aquelles empreses o institucions per a ser partícips d’aquest canvi de paradigma respectuós amb el medi ambient i  amb les persones amb una visió a llarg termini, que pretén revocar el modus operandi que s’ha tingut històricament. Així doncs, la comunicació d’aquestes fites esdevé l’instrument clau perquè realment es puguin integrar en la societat, creant una nova petjada verda, una nova manera de fer, pensar i actuar.

Des de P&A oferim eines per integrar el Desenvolupament Sostenible a la teva empresa o institució

Som la primera consultoria estratègica d’Andorra que té en compte la sostenibilitat com a base de model organitzatiu. Som fidels al Desenvolupament Sostenible i el nostre objectiu és ajudar a integrar-lo en les institucions i empreses preparades per fer aquest canvi de consciència.

Posa’t en contacte amb nosaltres si vols saber més sobre com integrar la sostenibilitat en la teva organització.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *