Reptes de les marques per 2021: escoltar i adaptar-se

Sens dubte recordarem el 2020, per la pandèmia de la Covid-19, l’impacte econòmic i els canvis socials que ha comportat. Però també, per com ha influït en la comunicació interpersonal i la comunicació corporativa en tots els vessants.

Les empreses han hagut d’accelerar processos com la digitalització per poder mantenir l’activitat i la pròpia continuïtat del negoci. Experts en transformació digital parlen que la pandèmia ens ha fet avançar 8 anys en canvi d’hàbits.

Les marques han hagut d’escoltar més atentament el mercat i adaptar els models de negoci i la comunicació a les noves formes de fer, sensibilitats i expectatives dels seus públics. I això,  ha de ser percebut com una oportunitat.

Per tal que no es produeixi una desconnexió amb l’audiència, cal mantenir-se actualitzat amb les noves tendències. La situació viscuda en aquests últims mesos ha transformat la mentalitat dels consumidors, que han adoptat nous valors i contemplen noves necessitats. Per tant, demanen més a les marques.

D’això, també se’n va fer ressò  Sergi Vilà, responsable de disseny i estratègica de l’agència Clase Bcn. Recentment, va exposar les noves tendències que les marques han d’abraçar el proper any per tal d’estar en consonància amb els interessos del seu públic majoritari.

Què es demanarà a les marques l’any 2021? 5 eixos vertebradors

 

– Empatia: resulta primordial desenvolupar una marca significativa a nivell humà. Cal donar visibilitat a les noves maneres de fer i de sentir. Ara més que mai, les marques han d’humanitzar-se i apropar-se a conceptes com inclusió, comunitat i pertinença. A més, és convenient optar per una comunicació directa i immediata per connectar amb les generacions més joves.

– Role models: si bé els models estereotipats han quedat desfasats, la societat actual demana “role models” (o models de conducta), la imatge dels quals estigui associada a valors concrets, que tinguin una història a explicar i que se senti més propera a la realitat dels consumidors. Així, es busquen influencers reals que generin una major identificació entre la marca i els seus públics.

– Impacte positiu: com vam comentar en aquest post anterior, les marques no només han de tenir un producte o servei que aporti valor al client sinó també vetllar per oferir un impacte positiu global a la societat. Així, les marques amb valor i amb una economia d’impacte es preveu que tinguin un major recorregut en el llarg termini.

– Persona: cada cop són més les marques que estan girant el focus de les seves campanyes del producte cap a la persona, tant la que produeix el producte com el que la que el consumeix. L’impacte sobre la comunitat i els objectius comuns que compartim com a societat són cada vegada més protagonistes de les campanyes de publicitat.

– Sostenibilitat: no només volem un producte efectiu i útil sinó que el respecte amb el medi ambient és ara, i des de fa uns anys, un factor a tenir en compte. Per tal de fomentar el consum responsable, les marques estan advocant per productes més cars i de major qualitat, que tindran una vida més llarga.

Els canvis que els clients demanen no es poden realitzar d’un dia per l’altre, sinó que necessiten planificació, estructura i estratègia. Per tant, l’any 2021 premiarà les marques i empreses que ja havien començat aquesta renovació amb anterioritat i ja estan consolidades com a referents en valors com la sensibilitat dels públics o el respecte al medi ambient. Alguns exemples de campanyes d’enguany podrien ser la de Calvin Klein “I SPEAK MY TRUTH IN #MYCALVINS”, on s’aposta per la diversitat, i Artifishal de Patagonia, un documental on s’alerta de la necessitat de protegir les espècies animals i, en general, la natura.

A més, les marques s’han adonat de la importància d’elaborar un relat corporatiu o publicitari (storytelling) basat en les persones i predicant amb l’exemple. Per últim, s’han flexibilitat alguns patrons que semblaven inamovibles, com les dues temporades anuals de les grans marques de moda, com Gucci, que a partir d’ara presentaran les col·leccions d’acord amb altres factors relacionats amb la creativitat i les especificats de cada moment.

A Pampliega & Associats creiem en la humanització de les marques i en una comunicació basada en l’escolta activa. L’essència d’una marca ha de prevaldre, però el repte és adaptar-se al consumidor i el context actual.

Leave a comment

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *