Simulacres de crisi reputacional, learning by doing. Un seminari de l’Institut Cerdà

 

Quan arriba el moment de gestionar una crisi, es posa a prova tota l’organització. És per aquest motiu que haver assajat una situació similar i haver viscut ja les sensacions d’incertesa, por i dubte ajuden a fer una millor gestió a l’hora de gestionar la crisi real i, sobretot, s’aprèn a aprendre lliçons.

 

“Crear crisis per aprendre, simulacres de gestió de crisi” és el títol del seminari ofert recentment per l’Institut Cerdà, una fundació privada independent, amb gairebé quaranta anys d’experiència, que es dedica a assessorar i acompanyar els agents i organitzacions públiques i privades en la presa de decisions estratègiques. Entre altres àmbits, treballen la gestió de riscos i crisi.

 

En aquesta formació online, s’ha comentat que la prevenció i la formació del personal són dos aspectes claus per tenir una gestió exitosa de crisi i que els simulacres són una de les millors eines de preparació. Des de Pampliega & Associats volem felicitar l’Institut Cerdà per sensibilitzar les organitzacions de l’alt nivell d’exposició que totes poden tenir davant d’una crisi reputacional.

 

El webinar va ser moderat per Jordi Martínez, Director de comunicació de l’Institut Cerdà, i va comptar amb la participació de: David Casas, Director de Continuïtat de Negoci de Banc Sabadell, Óscar Domènech, Director de Continuïtat de Negoci de CaixaBank, Àngel Pérez, Gerent d’Organització i Ciberseguretat d’Abertis Autopistes i Josep Bertran, Responsable de Comunicació i RREE de Repsol a Tarragona.

 

Els simulacres de crisi, learning by doing

 

Què se’n pot aprendre d’un simulacre de crisi? Seguint la metodologia del learning by doing, el simulacre posa els gestors en la tessitura d’haver de prendre decisions ràpides, sota pressió i amb informació incompleta. L’objectiu d’aquesta pràctica es pot estructurar en quatre eixos:

 

  • Capacitar les persones que gestionaran la crisi i fomentar la comunicació interna
  • Fer una avaluació dels mecanismes de coordinació i dels protocols existents, equips i plans d’acció per detectar carències i errors
  • Conscienciar els equips en la rellevància de preparar una possible crisi
  • Testejar la reacció de l’organització davant d’una situació adversa i la capacitat de lideratge dels seus representants

 

A més, els simulacres de crisi reputacional són indispensables per fomentar una cultura col·laborativa entre treballadors i departaments per fer front a situacions delicades. Exercint tensió en l’organització mitjançant un simulacre és possible aprendre dels errors i problemes i evitar-los en un futur.

 

“Cap organització està exempta de viure una crisi. La prevenció, la gestió durant la crisi i la post-crisi són claus per gestionar l’impacte en la marca i la reputació.”

Elena Pampliega, Sòcia-Directora

 

Les temàtiques relacionades amb les crisis solen ser de natura operativa o relacionades amb ciberatacs, comunicacions, catàstrofes naturals, males praxis, conflictes socials i problemes en la cadena de subministrament, també de reputació o de continuïtat de negoci. És per això que, un cop detectats els factors de riscs particulars d’organització, es recomana realitzar simulacres de les crisis més plausibles.

 

La gestió de crisi, una qüestió de persones

 

Malgrat que l’organització compti amb un manual de crisi o un coneixement sobre el tema, la diferència entre una bona i una mala gestió de crisi la marca les persones que estan al timó. Prendre les decisions correctes en el moment adequat requereix una visió global de l’organització, del sector i de la profunditat de la crisi.

 

Les persones són la clau en la gestió d’una crisi. La capacitat de resposta dels equips i la coordinació són el que determinen l’èxit, que només es pot aconseguir amb una bona gestió personal i emocional entrenada amb simulacres. A més, els simulacres de crisi permeten que es creï un vincle entre el comitè de crisi, un factor que hauria d’ajudar a prendre decisions de forma àgil i consensuada gràcies al principi de cohesió.

 

Pampliega & Associats, experts en comunicació de crisi

 

Som la primera firma de consultoria estratègica de comunicació a Andorra i estem especialitzats en la gestió de crisi reputacional. Des de Pampliega & Associats, oferim serveis integrals en gestió de crisi que inclouen la preparació d’una crisi (detecció de factors de risc, elaboració d’un manual de comunicació de crisi), acompanyament durant la crisi i plans de recuperació posteriors (anàlisi de la gestió, programes de RSC).

 

No dubteu en posar-vos en contacte amb nosaltres per més informació sobre aquest o altres serveis.

 

Pampliega & Associats és empresa col·laboradora de l’Institut Cerdà en l’àmbit de gestió de crisi.

 

Segueix-nos a Linkedin i Instagram.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *