Per què és clau una estratègia de marca (I)?

 

 

El valor de marca i la reputació són els actius intangibles més preuats

 Ja fa molt de temps que va morir l’època en la qual tenir un bon producte era suficient per consolidar una marca. Avui dia, no només es tracta d’oferir un producte o un servei de qualitat i ‘atractiu’ -en el sentit més ampli a l’hora de satisfer expectatives concretes del nostre públic -, sinó de tenir una marca sòlida, respectada i ben connectada amb els interessos dels nostres públics.

El valor de marca i la reputació són actius intangibles de gran rellevància pel qual ‘el nostre nom’ és conegut i reconegut i, els assolim al llarg de la trajectòria empresarial.

Construir una reputació és un camí de llarg recorregut. El mercat sempre ens observa. Fer-se un lloc ferm en un entorn cada vegada més complex, canviant i altament competitiu és tot un repte. Es disputarà el nostre rol i el posicionament si no disposem d’una correcta estratègia de negoci i de marca que connectin l’activitat i la nostra marca al propòsit empresarial i  a les necessitats i interessos dels nostres públics i la societat en general.

Què és el que ha canviat? En el context actual, han emergit nous factors que cal tenir en compte per construir una estratègia de marca sòlida, especialment aquells relacionats amb els vessants humans i socials. Cal saber escoltar els nostres públics, establir els canals de comunicació adequats i construir un projecte sostenible integrant l’escolta activa d’un consumidor cada vegada més preparat, crític, coneixedor i implicat.

En l’estratègia de marca conflueix l’essència de la nostra empresa i es posa en relleu els comportaments envers la societat que ens acull i en la que desenvolupem la nostra activitat.

Si l’empresa ja ha fet un recorregut i una bona immersió en aspectes de Responsabilitat social, serà més fàcil arribar a connectar amb visió a llarg termini el nostre business i la marca.

 

És vital que una marca defineixi la seva estratègia en relació amb un propòsit que estigui alineat no tan sols a l’activitat de l’empresa sinó també a les sensibilitats dels seus públics per generar un vincle concret i a ser possible, col·laboratiu per contribuir al bé comú. El propòsit de la marca hauria d’estar determinat pels valors que configuren la cultura empresarial de l’organització (ADN) i el seu avantatge competitiu (de Negoci), que marca el seu posicionament i el valor afegit que aporta al mercat.

Així, la seva raison d’être ha d’anar en consonància als reptes i necessitats d’interès general. A través d’una oferta de valor tangible, continguts, accions i programes i serveis, la imatge de l’empresa ha d’arribar a la societat tot deixant un impacte positiu. La responsabilitat empresarial ha d’anar més enllà de la mateixa activitat. I així ha de ser percebut per ser un projecte realment sostenible.

Guanyar rellevància i presència al mercat com a marca sensibilitzada en aspectes d’interès pels stakeholders, permetrà augmentar la influència de la companyia en determinats àmbits estratègics. Per exemple, si una marca relacionada amb la roba de muntanya vol establir com a propòsit tenir cura del medi ambient i ser responsable amb els teixits que produeix durant tot el seu cicle de vida i estableix un pla d’acció en aquesta direcció, atraurà possibles clients, que comparteixin la visió del món en clau de sostenibilitat, altres empreses del sector amb qui poder establir aliances i perquè no, possibles inversors interessats a formar part del projecte gràcies al fet que comparteixen objectius en comú.

L’activisme de marca consisteix a detectar els punts d’interès de clients i col·laboradors i presentar iniciatives que contribueixin a millorar una problemàtica actual (canvi climàtic, desigualtats socials, etc.). Aquests projectes persegueixen l’objectiu de generar reputació i augmentar la visibilitat de l’empresa alhora que es col·labora amb una causa d’interès general.

Cal destacar que si realment l’objectiu és aconseguir que l’estratègia de marca generi confiança i reputació, tant en els públics interns com externs, és imprescindible que impliqui tota l’organització: directius, treballadors i col·laboradors han de poder participar en aquestes iniciatives de forma activa i saber-les integrar en la seva identitat individual com a part de la cultura empresarial.

Recomanem i compartim avui, una reflexió dels nostres partners Llorente y Cuenca, un referent internacional en la comunicació estratègica i corporativa basada en la reputació de marca, perquè pugueu aprofundir en aquests conceptes d’activisme de marca i activisme corporatiu. Link al seu darrer article.

Des de Pampliega & Associats t’acompanyem en aquest procés estratègic.

 

“El nostre propòsit és alinear l’estratègia, la gestió i la comunicació en les empreses i institucions per generar competitivitat i reputació”.

 

 

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *